Vem tror på Brexit?

Det kan bara vara bettingsajterna som är intresserad av att hålla liv i Brexitfrågan. För alla andra är den rimligen död. I och med mordet på parlamentsledamoten Jo Cox måste britterna vara fanatiska utlänningshatare för att få majoritet för ett Brexit. För vem vill stå på samma sida som en galen mördare?

Splittrat Brexitläger

Naturligtvis ingen, inte ens britternas Sverige Demokrat, Nigel Farage i UKIP, den som är orsaken till hela omröstningen. Utan hans EU-hat och tydliga utlänningsfientlighet hade Cameron aldrig utlovat omröstning. När det gjordes, för många år sedan, framstod Farage ungefär lika politisk farlig, som Jimmy Åkesson. Det var då det.

Efter mordet på Jo Cox är det tydligt att Brexitanhängarna är väldigt olika och företräder väldigt olika syn på utlänningsfientlighet. Brexitkampanjens andra starka person är Londons tidigare borgmästare Boris Johnson. Han gick i helgen ut och deklarerade att han var för invandring (vilket han också visat i handling under tiden som borgmästare). Härigenom är det ännu tydligare att Brexit inte är en kampanj, utan flera. Det försvagar dem.

Sågade Obama

Mordet på Jo Cox följer på Nigel Farage uttalande om USA:s president Barak Obama, för några veckor sedan. Då deklarerade USA:s president att det inte blir något snabbspår för britterna, vad gäller handelsavtal med USA. Farage anklagade då presidenten för att ha ett horn i sidan till britterna, på grund av att hans farfar var från Kenya, ett land som enligt Farage, generellt var UK-fientliga. Även då gick de mer moderata Brexitanhängarna ut och tog avstånd.

Ovanpå det visar det sig nu, att om britterna röstar för ett utträde måste sannolikt parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland godkänna ett utträde. Det riskerar att väcka liv i skottarnas intresse för en ny omröstning.

Schweiz visar vägen

Den som dessutom kan sin schweiziska historia, vet att direktdemokrati genom återkommande omröstningar inte är ett verktyg för förändring, utan oftast är en röst för det människor redan känner till. Kvinnlig rösträtt först i början av 70-talet är kanske den mest omtalade trögheten. Även i Sverige fick vi ju känna av samma tendens, när svenskarna röstade nej till den okända euron med en överraskande stor majoritet.

Då folkomröstningar leder till förändring är när länder är i kris, som Sverige efter bank- och finanskraschen i början på 90-talet. Då åkte vi in i EU med en farlig fart. Dagens Storbritannien visar emellertid upp en makrostatistik som är en av de bästa i världen, en värld som för övrigt är ganska välmående tillväxtmässigt.

Nej, inte ens om Nigel Farage sitter tyst resten av kampanjtiden kan det bli tillräckligt med Brexitanhängare den 23 juni för få bort Storbritannien från EU. Det borde vara mycket bra för aktiekurserna.

Lämna en kommentar