Småbolag slår rekord

Publicerat på Introduce.se

Aldrig tidigare har småbolagsindex utvecklats så bra, jämfört med storbolagen. Det kan vi tacka Riksbanken och en stark svensk konjunktur för. Hur länge håller det i sig?

Carnegies småbolagsindex är en av de vanligaste måttstockarna för småbolagens utveckling på börsen. I år har indexet gått upp goda 8 procent (exklusive utdelningar). Samtidigt har storbolagsindex, OMXS30, registrerat en nedgång på 2 procent. Startar vi ytterligare ett år tillbaka i tiden har småbolagen dragit iväg hela 37 procent, medan storbolagen fortfarande står och stampar på minus 2. Detta är den största skillnaden i kursutveckling mellan stora och små bolag som vi uppmätt, någonsin. Vad förklarar?

Tre faktorer förklarar

Ett är att vinstutvecklingen i småbolagen är bättre än i de stora bolagen. Den positiva vinstutvecklingen beror delvis på att svensk ekonomi går som tåget och att småbolag, relativt sett, är mer beroende av Sverige än de stora. En tredje faktor är fastighetsbolagen. De har nästan ingen effekt på OMXS30, men är viktiga för småbolagsindex. Carnegies fastighetsindex har gått upp 17 procent i år och storfina 48 procent över två år. Det kan vi tacka Riksbankens aggressiva räntepolitik för.

Svaga storbolag

Samtidigt har de största storbolagen gått svagt. Granskar vi de 12 bolag som utgör ungefär halva börsvärdet, har bara Volvo och Atlas Copco gått bättre än småbolagsindex. I botten har Ericsson fallit med 25 procent, H&M med 14 och Nordea med 10 procent. Sett över två år har bara SCA spöat småbolagsindex. I botten hittar vi en omfångsrik förlorarlista, där sju bolag ligger på markanta minus. Sämst är Ericsson på minus 34, Telia på minus 25, H&M på minus 20 och SEB på minus 17.

Normalisering kommer

Och framöver? Eftersom Riksbanken lovar superlåga räntor så långt ögat når, kan ögat inte heller se någon normalisering. Den dag Riksbanken vänder på foten finns det däremot anledning att bli mer försiktig. Den svåra frågan är när.

Lämna en kommentar